
Danmarks Nationale Klimahandledag
På Klimahandledagen går vi sammen om at gøre noget for klimaet. Det er dagen, hvor I på din arbejdsplads, dit sportshold, grundejerforening eller strikkeklub, beslutter jer for, hvad I vil gøre sammen for klimaet og hvordan. Målet erenkelt: Vi går sammen om at gøre vores hverdag mere klimavenlig, en handling ad gangen. Ingen kan redde klimaet alene, men sammen kan vi gøre en forskel! Og det støtter vi op omkring i Gastro Kantiner, hvor alle vores kantiner deltager i årets KLIMAHANDLEDAG!
Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de kan gøre, og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som fx mad, tøj og energi inden 2030.
Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2025 - som forbrugere, kollegaer, naboer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.
Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral?
Hvad nytter det?
Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repaircafé op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.
Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.
Kontant målt med udledninger skal vi have halveret dem som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til badmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.
Bæredygtig madlavning
Hos Gastro Kantiner arbejder vi bevidst med fokus på vores klima - på flere parametre, på samme tid - vi vælger det nære, det naturlige og det ægte.
En del af vores ressourcer bliver forarbejdede uden brug af elektricitet - hverken køl eller opvarmning - det kalder vi "Den Grønne Handling".
Vi laver mad af danske og så vidt muligt lokale råvarer, uden brug af kunstigt fremstillede aromaer og kemiske smagsfremhævere.
Udover at købe vores råvarer lokalt og støtte de små producenter, køber vi også kun varer i sæson. Herved sikrer vi at den diversitet der er med specielle råvarer ikke bare støttes, men sikres den videre udvikling.
Vi har et stort fokus på brug af bælgfrugter, og vi stopper ikke kun ved kikærter, bønner og ærter.
Vi bandlyser ikke brugen af oksekød, men bruger mindre af det og kun kvalitet der opfylder kravene: økologisk, fokus på dyrevelfærd, en kvalitet der lever op til vores standarder og vores gæsters.
Vi leverer måltider der handler efter hvordan verden skal se ud, kontra hvordan den ser ud i dag.
Vi har en ambition om at gøre en forskel hver dag og den når vi.

Vidste du:
- At fisk har et markant lavere CO2 aftryk end oksekød?
Ca. 100 gange mindre, og det samme gælder kylling. - At hvis vi bruger gris, istedet for okse, betyder det 85% mindre CO2 udledning end oksekød?
- At Gastro IKKE køber turbokyllinger eller konventionelt grissekød, fordi vi KAN smage forskellen?
- At bæredygtigt og skånsomt fanget fisk er bedre end opdræt, fordi 1 kg produceret fisk ca. skal bruge 1 kg vildfanget fisk for at vokse?
- At proteinindholdet i fisk er 22% - i oksekød er det 29% - men vi anvender økologiske Danske proteinkilder som bælgfrugter, svampe o.lign, som ekstra fylde så vi ikke går på kompromis med hverken smag eller mæthedsfølelse?
- At danske stikkelsbær og solbær er en naturlig kilde til antioxidanter som kan bruges til at forlænge holdbarheden på fødevarer uden brug af kunstig kemi?
- At Gastro Kantiner kun køber danske bær og urter, når de er friske og i sæson? Det er sund fornuft!
- At de solbærsorter vi bruger i dag hedder Ben Lomond og Ben Alder, der er bær der har tilpasset sig vores danske miljø?
- At tang er en CO2 negativ råvare?
Opskrift: Bælgfrugte brownie
-
Ingredienser:
- 500 g kogte lupin eller hvide bønner
- 30 g kakao
- 80 g havregryn
- 1/2 tsk. salt
- 150 g honning
- 80 g koldpresset rapsolie
- 4 tsk. vanilje
- 1 tsk. bagepulver
- 100 g smeltet mørk chokolade
-
Sådan gør du:
- Bønnerne koges og blendes til en blød og ensartet konsistens.
- Bland bønnerne med resten af ingredienserne. Alt røres sammen, på en røremaskine, til en jævn og ensartet masse.
- Massen hældes i en smurt portionsform/muffinform, og bages ved 175 grader varmluft, i ca. 18-20 minutter.
- Kagen afkøles og kan skæres efter den har sat sig
- Velbekomme!