
Kartoflens historie
Kartoflen stammer oprindeligt fra Sydamerika og har eksisteret i mere end 7000 år.
I 1500-tallet kom den til Europa med spanske opdagelsesrejsende. Men først i slutningen af 1700-tallet kom den til Danmark.
Dog var det ikke på middagsbordet, hvor vi havde kartoflen først. Den blev nemlig brugt som prydplante i kongelige og adelige haver; først senere fandt man på, at bønnerne kunne dyrke den som afgrøde, og spise den underjordiske del af prydplanten - altså kartoflen - for at nedsætte sulten blandt de fattige.
Siden da er kartoflen i stor stil blevet folkeeje, og nyopgravede danske kartofler er nærmest symbolet på, at den danske sommer er skudt i gang.
I dag kan man næsten ikke finde en klassisk dansk ret, hvor kartoflen ikke også er en del af måltidet.
Sæson
Sæsonen for nye danske kartofler løber fra slutningen af maj helt til august. Afmodnede kartofler, der er opgravet i august, kan lagres og holde sig helt til næste forår, og derfor er det stort set muligt at spise danske kartofler hele året rundt.
Sorter og anvendelse
Kartoflen har mange anvendelser både smagsmæssigt og køkkenteknisk. Grundet kartoflens store indhold af stivelse bliver kartoflen brugt som både jævner og tykner i saucer, supper og fx frugtgrød og kompot.
De senere sorter egner sig rigtigt godt til mos, supper, kogeretter og jævning - eks. som når vi bruger den til klassisk kartoffelsuppe, kan man også bruge den som ekstra bindemiddel, når vi laver supper af grøntsager med mindre stivelseindhold.
De tidligere sorter egner sig bedst til retter, hvor de bibeholder sin ”form” fx kogte eller bagte, serveret som tilbehør eller kolde i salater og rugbrød. Da deres cellestruktur gør, at de er svære at koge ud, til fx mos. Men til gengæld holder de sig faste.
Eksempler på tidlige danske sorter, som egner sig bedst til at blive spist nyopgravet
Sollist, princess, linzer, folva og hansa, blot få af mange. De bliver hyppigt dyrket herhjemme. Fælles for dem er, at de egner sig godt som kogekartofler. De er faste, smagfulde og ikke melede.
Nye danske kartofler er spæde, og derfor er deres cellestruktur stadig godt fyldt op med saft. Det er bl.a. det, der gør, at tilberedningstiden på dem er kort.
Smagsvenner
Kartoflen er taknemmelig. Rund og mild i smagen. Den tåler mange typer af tilberedning. Den nye danske kartoffel er glad for at blive sat sammen med smage, som er fx røgede, bitre og syrlige. Eksempler på det kunne være: røget fisk, bacon, rygeost og spegepølse, radiser, rå løg, purløg, hvidløg og kål.
Netop fordi kartoflen er mild i smagen, kan den sagtens tåle ingredienser, der kan give den et diskret lille kick. Det kan være noget så simpelt som sort peber og sennep.
-
Ingredienser:
- 350 g sukker
- 250 g æggeblomme
- 325 g æggehvide
- 225 g hvedemel
- 250 g hakket mandler
- 250 g kogte kartofler
- 350 g smør - smeltet
- 3 citroner, skallen derfra
-
Sådan gør du:
Kartoflerne koges uden salt.
Pisk sukker, æggeblommer og hvider stive.
De kogter kartofler rives – HUSK AT GEMME KOGEVANDET TIL FROMAGE.
Kartofler, hakket mandler & mel vendes i.
Til sidst vendes den smeltede smør og citron skal i.
Hældes i en stor bradepande og bages ved 165 grader til færdig. Cirka 20-25 min.
-
Ingredienser:
- 20 æggeblommer
- 350 g sukker
- 1,5 L fløde
- 2,5 dl kogevand fra kartoflerne
- 20 stk husblas
-
Sådan gør du:
Kartoflerne koges uden salt.
Kogevandet fra kartoflerne skal koges ned som det første.
Husblas kommes i blød.
Æggeblommer og sukker piskes stive, flødes piskes til let skum.
Husblas smeltes i kogevandet, som derefter vendes i æggemassen, til sidst vendes fløden i.
Servér fromagen i passende serveringsglas.